Η δύναμη του μυαλού

Η δύναμη του μυαλού
Αξιολογήστε αυτήν την ανάρτηση

Βασίλης Κρομμύδας, www.coachingservices.gr

Όλοι οι άνθρωποι όχι μόνο οι αθλητές μπορούν να γεμίσουν την ζωή τους με τύχη και επιτυχία έχοντας το σώμα τους υγειές, καθώς επίσης και να ενισχύσουν την ψυχολογική τους κατάσταση  με την βοήθεια ενός ψυχολογικού προγράμματος. Αν μπορείτε να αφιερώσετε καθημερινά μερικά λεπτά από την ημέρα σας με ειδικές ψυχολογικές ασκήσεις σε συνδυασμό με την φυσική σας άσκηση τότε θα μάθετε να δουλεύετε όπως οι καλύτεροι αθλητές στον κόσμο. Όταν το χέρι του νικητή θα είναι ψηλά, θα είναι αυτό το δικό σας χέρι ή η τιμή και η δόξα θα είναι κάποιου άλλου; Κάποιου που δεν είναι καλύτερος από σας αλλά ο οποίος μπορεί να ενεργοποιήσει την εσωτερική του δύναμη. Βεβαίως δεν μπορεί ο καθένας να κερδίζει στους Ολυμπιακούς αγώνες, το ρόλο τους παίζουν η γενετική και το ταλέντο, αλλά ο άνθρωπός ο οποίος δίνει 100% στην προπόνηση και στην ψυχολογική άσκηση έχει πολύ μεγαλύτερο πλεονέκτημα από τους υπόλοιπους για επιτυχίες.

Πως δουλεύει το μυαλό μας; 
Ο εγκέφαλός μας περιέχει μερική ηλεκτρική ποσότητα όπως ο υπολογιστής. Μπορεί να φυλάει πληροφορίες η να τις χρησιμοποιεί για τις αποφάσεις και στις λύσεις των προβλημάτων. Σε αντίθεση με τον υπολογιστή ο εγκέφαλος δουλεύει σε συχνότητα η οποία δεν είναι εναλλασσόμενη, μερικές φορές τα ηλεκτρικά ερεθίσματα  μεταφέρονται γρηγορότερα, μερικές φορές πιο αργά και χωρίζονται σε τέσσερις κύκλους.

1. Beta – παρουσιάζεται όταν το σώμα μας και η λογική είναι ενεργή και
λειτουργούμε στην κανονική ζωή.
2. Alpha – παρουσιάζεται όταν φτάσεις στον ελαφρύ ύπνο και μπαίνετε
στο υποσυνείδητο.
3. Teta – παρουσιάζεται όταν φτάνεις στον πιο βαθύ ύπνο και χρησιμοποιούν
για την ύπνωση.
4. Delta – παρουσιάζεται όταν φτάσεις στον πολύ βαθύ ύπνο.

Για τις ψυχολογικές ασκήσεις εμείς θα χρησιμοποιήσουμε το Alpha επίπεδο.
Το 90% του πληθυσμού δουλεύει σε πιο χαμηλή συχνότητα Beta, και μόνο το 10% σκέφτεται σε Alpha επίπεδο. Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν η συχνότητα του εγκέφαλου καθυστερεί για το Alpha τότε μπαίνουν στο υποσυνείδητο και κοιμούνται ενώ μερικοί μπορούν να δουλεύουν στο Alpha χωρίς να τους πάρει ο ύπνος. Αυτό το έχουν από την φύση τους αλλά εσείς μπορείτε να το αναπτύξετε.


Ασκήσεις για να εισέρχεστε και να μένετε στο Alpha επίπεδο

1.    Όταν θα ξυπνήσετε το πρωί βάλτε ξυπνητήρι για να χτυπήσει σε 15 λεπτά σε περίπτωση που θα σας ξαναπάρει ο ύπνος, καθίστε σε αναπαυτική θέση.
2.    Κλείνετε τα μάτια σας ελαφρά και ανασηκώστε τις κόρες των ματιών σας ελαφρά. (κατά 20 περίπου μοίρες).
3.    Αργά μετρήστε νοερά αντίστροφα από το 100 έως το 1 με την συχνότητα των δευτερολέπτων.
4.    Όταν φτάσετε στον αριθμό 1 συγκεντρωθείτε φαντάζοντας την επιτυχία σας, για την ευκολότερη εφαρμογή θυμηθείτε την τελευταία φορά που νοιώσατε την μεγαλύτερη επιτυχία σας. Προσπαθήστε να ξαναθυμηθείτε όλη την σκηνή που εξελίχθηκε αυτή η επιτυχία και τα συναισθήματα.
5.    Επαναλαμβάνετε  τα παρακάτω λόγια νοερά : << κάθε μέρα εγώ γίνομαι καλύτερος, καλύτερος και καλύτερος>>
6.    Μετά πείτε στον εαυτό σας : <<εγώ ξεκινάω να μετράω από το 1 έως το 5, όταν θα φτάσω στον αριθμό 5 θα ανοίξω τα μάτια, αισθάνομαι πολύ ωραία και πολύ υγιείς, πολύ καλύτερα απ’ ότι πριν>>.
7.    Ξεκινήστε να μετράτε από το 1, όταν θα φτάσετε στον αριθμό 3 επαναλάβετε <<αισθάνομαι πολύ ωραία και πολύ υγιείς πολύ καλύτερα απ’ ότι πριν>>.
8.    Συνεχίστε να μετράτε και φτάστε στο 5 ανοίξτε τα μάτια σας και πείτε <<είμαι απόλυτα δυνατός νοιώθω όμορφα και με πολύ υγεία, νοιώθω πολύ καλύτερα από πριν και αυτό είναι έτσι>>.

Γιατί είναι σημαντικό το κάθε βήμα 
Βήμα 1. Το μυαλό μας δεν μπορεί να χαλαρώσει απόλυτα αν το σώμα μας
δεν είναι χαλαρό.
Βήμα 2. Έρευνες έδειξαν ότι όταν ο άνθρωπος σηκώνει τα μάτια για 20 μοίρες
αυτό ενδυναμώνει τον Alpha επίπεδο-ρυθμό στο μυαλό μας και αυξάνει
τη δράση του δεξί ημισφαίριου.
Βήμα 3. Η αντίστροφή μέτρηση μας χαλαρώνει και η κανονική μέτρηση μας
δραστηριοποιεί. Η μέτρηση 3,2,1 μας ηρεμεί., ενώ μετρώντας
1,2,3 είναι το ίδιο σαν να λέμε <<έτοιμοι – πάμε>> .
Βήμα 4. Φαντάζοντας τον εαυτό μας όπως θέλουμε να είναι σε χαλαρή
Κατάσταση δημιουργείται η τέλεια εικόνα της επιτυχίας, δημιουργεί
αυτό που θέλετε – επιτυχία.
Βήμα 5.  Τα λόγια που επαναλαμβάνουμε σε χαλαρή κατάσταση ενεργοποιούν
όλα τα μέρη του εγκεφάλου.
Βήμα 6.7.8. Η κανονική μέτρηση υπερτονώνει.

Τώρα εσείς ξέρετε τι πρέπει να κάνετε αύριο, αλλά τι πρέπει να κάνετε μετά ; 
Εμείς σας δίνουμε πρόγραμμα για 40 ημέρες ψυχολογικών ασκήσεων.
>  Τις πρώτες 10 ημέρες κάντε τα παραπάνω βήματα που αναφέραμε με
αντίστροφη μέτρηση από το 100 έως το 1.
>  Τις επόμενες 10 ημέρες κάντε τα ίδια βήματα αλλά με αντίστροφη μέτρηση
από το 50 έως το 1.
>  Τις επόμενες 10 ημέρες με αντίστροφη μέτρηση από το 25 έως το 1.
>  Και τις τελευταίες 10 ημέρες θα αρχίσετε την μέτρηση από το 10 έως το 1.

Μετά από το πέρας των 40 ημερών αυτών των ασκήσεων θα σας είναι αρκετό ώστε να μπαίνετε στο Alpha επίπεδο μετρώντας μόνο από το 5 έως το 1.

Με την βοήθεια του ψυχολογικού προγραμματισμού θα μπορείτε ν αποβάλετε την ένταση- στρες, να αφήσετε τις κακές συνήθειες και να ανακτήσετε τις καλές, θα μπορείτε να ελέγχετε το βάρος σας, να χρησιμοποιείτε το μυαλό σας για γρήγορη αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς και να διατηρείτε σε καλή κατάσταση το σώμα σας ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμη να βελτιώνετε την τεχνική σας και τα αποτελέσματα.
Θέματα για τα οποία θα μιλήσουμε στο επόμενο τεύχος.

Κάντε την γη πιο όμορφη για την ζωή μας παίρνοντας ωφέλειες από αυτή την τεχνική, μπορείτε να την χρησιμοποιείτε και για την βοήθεια άλλων ανθρώπων.
Αν ακούσετε ότι κάποιος έχει πρόβλημα δώστε μερικά λεπτά από τον χρόνο των ασκήσεων προγραμματίζοντας τες για το όφελος αυτών των ανθρώπων. Ευχηθείτε τους καλοσύνη ακόμη και αν  δεν θα ωφεληθείτε από αυτό.