Χειμερινή προπόνηση

Τα συννεφιασμένα απογεύματα και τα βροχερά πρωινά μπορούν να κάνουν το τρέξιμο το χειμώνα μια δύσκολη υπόθεση. Ωστόσο, εάν αντιμετωπίσετε το τρέξιμο το χειμώνα με το σωστό τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να αψηφήσετε τον καιρό και να διατηρήσετε το πρόγραμμά σας.

Δοκιμάστε να τρέχετε με το φως της ημέρας

Καταρχάς, σκεφτείτε μήπως κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορείτε να κανονίσετε ώστε να τρέχετε όσο είναι μέρα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τρέχετε την ώρα του φαγητού; Ή μήπως θα μπορούσατε να τρέχετε σε διάδρομο για όσο διαρκεί ο χειμώνας; Αν και το τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο μπορεί να σας αποφέρει το μετάλλιο του «σκληρού δρομέα», μπορεί επίσης να σημαίνει και περισσότερο κρύο ή μοναχικό τρέξιμο.

Ζώντας στην Ελβετία, ο μαραθωνοδρόμος Viktor Röthlin είναι συνηθισμένος στις χειμερινές συνθήκες και κάτι τέτοιο δεν τον έχει εμποδίσει ποτέ στην προπόνηση. «Εντάξει, αν δεν μπορώ να ανοίξω την πόρτα του σπιτιού μου από το χιόνι που υπάρχει έξω, τότε δεν τρέχω».

Την ίδια στιγμή συμβουλεύει: «Εάν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν, μην κάνετε έντονο τρέξιμο σε εξωτερικό χώρο. Κάντε το δυνατό σας πρόγραμμα σε εσωτερικό χώρο ή σε διάδρομο. Μπορείτε να χαρείτε κάποιες εύκολες διαδρομές σε εξωτερικό χώρο, ιδίως όταν πέφτει φρέσκο χιόνι. Μία από τις πιο ωραίες στιγμές είναι να είσαι ο πρώτος σε ένα μονοπάτι το οποίο δεν έχει ίχνη από πατημασιές παρά μόνο αυτά που έχει αφήσει κάποιο άγριο ζώο.»

«Μπορείτε να χαρείτε κάποιες εύκολες διαδρομές σε εξωτερικό χώρο, ιδίως όταν πέφτει φρέσκο χιόνι. Μία από τις πιο ωραίες στιγμές είναι να είσαι ο πρώτος σε ένα μονοπάτι το οποίο δεν έχει ίχνη από πατημασιές παρά μόνο αυτά που έχει αφήσει κάποιο άγριο ζώο.» — Viktor Röthlin

Εάν συνεχίζετε να τρέχετε σε εξωτερικό χώρο το χειμώνα, προσπαθήστε να βρείτε μέρη που είναι καλά φωτισμένα και ασφαλή. Φροντίστε να βρείτε κάποιον που θα τρέχει μαζί σας κατά τους χειμερινούς μήνες. Κάτι τέτοιο θα σας δώσει κίνητρο να τρέχετε και θα βοηθήσει να περνά η ώρα όταν ο μελαγχολικός καιρός κάνει το τρέξιμο μονότονο.

Ντυθείτε έξυπνα

Βεβαιωθείτε ότι είστε έξυπνα ντυμένοι για χειμερινό τρέξιμο. Φορέστε μια μπλούζα βασικής στρώσης ειδικής τεχνολογίας, η οποία απορροφά την υγρασία από το δέρμα. Στη συνέχεια, από πάνω μπορείτε να φορέσετε μια χειμωνιάτικη μπλούζα. Εάν φυσάει ή βρέχει φορέστε τζάκετ. Όλος ο χειμερινός ρουχισμός σας θα πρέπει να επιτρέπει στο σώμα σας να αναπνέει, ώστε να μπορείτε να μένετε ζεστοί χωρίς να ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία του σώματος.

Εάν φυσάει ή βρέχει φορέστε τζάκετ. Όλος ο χειμερινός ρουχισμός σας θα πρέπει να επιτρέπει στο σώμα σας να αναπνέει, ώστε να μπορείτε να μένετε ζεστοί χωρίς να ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία του σώματος. Röthlin: «Πάντοτε λέω ότι δεν κάνει ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζέστη, αρκεί να φορά κανείς τα σωστά ρούχα». Έχω δύο πλήρεις συλλογές από ρούχα, μία για τρέξιμο το καλοκαίρι και μία για τρέξιμο το χειμώνα. Χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία ένδυσης, όπως την τεχνολογία χωρίς ραφή ή την τεχνολογία Inner-Muscle, όταν τρέχεις τις κρύες μέρες του χρόνου νιώθεις πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν. Προκειμένου να ντυθείς σωστά, θα πρέπει να μιμηθείς το κρεμμύδι: να φοράς διάφορα επίπεδα από ρούχα. Για το χειμώνα, μπορεί επίσης να χρειαστεί να αγοράσετε παπούτσια για ανώμαλο δρόμο.»

ΓΛΩΣΣΑΡΙ

Βασική στρώση ειδικής τεχνολογίας:
Η βασική στρώση είναι η στρώση των ρούχων που βρίσκεται πιο κοντά στο δέρμα.
Απορρόφηση:
Απορρόφηση είναι η διαδικασία κατά την οποία ορισμένα υφάσματα τραβούν την υγρασία από το δέρμα. Η ιδιότητα αυτή είναι πολύ χρήσιμη στα ρούχα των αθλητών, καθώς βοηθά ώστε να αποτρέπονται τα κρυολογήματα και οι ερεθισμοί.

Ορατότητα

Ίσως η σημαντικότερη παράμετρος όσον αφορά το τρέξιμο το χειμώνα είναι η ορατότητα. Βεβαιωθείτε ότι οι οδηγοί μπορούν να σας δουν. Φορέστε τζάκετ ή επένδυση που φωσφορίζουν. Πολύ καλή ιδέα για να ξεχωρίζετε το βράδυ είναι τα φωτάκια με συνδετήρα. Με το να είστε ορατοί θα μπορέσετε να συνεχίσετε το τρέξιμο ώστε η άνοιξη να σας βρει σε κορυφαία φόρμα.

Η φροντίδα των παπουτσιών

Τα παπούτσια σας μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη προσοχή αν τρέχετε το χειμώνα. Με την κατάλληλη φροντίδα τα παπούτσια σας θα κρατήσουν πολύ περισσότερο. Μετά το τρέξιμο στη βροχή ή στο χιόνι, καθαρίστε τα παπούτσια σας με πανί και αφαιρέστε τις ενδιάμεσες σόλες εφόσον είναι δυνατόν. Στη συνέχεια γεμίστε τα με εφημερίδα, η οποία θα απορροφήσει την υγρασία από το εσωτερικό του παπουτσιού. Τέλος, μην ξεχνάτε τις κάλτσες. Αυτές θα πρέπει να τραβούν την υγρασία μακριά από τα πόδια σας, κρατώντας τα ζεστά μέσα στα παπούτσια.

Σε ορισμένα μέρη, ωστόσο, ακόμα και τα βρεγμένα πόδια είναι τμήμα της διασκέδασης του τρεξίματος. Όπως θυμάται ο Röthlin: «Το αγαπημένο μου μέρος για προπόνηση είναι το St. Moritz. Το καλοκαίρι πολλοί αθλητές προετοιμάζονται εκεί για τους μεγάλους αγώνες. Επί σειρά ετών, έμενα εκεί και για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Συνήθως τρέχουμε γύρω από τις υπέροχες λίμνες της περιοχής. Πριν από δυο χρόνια, η θερμοκρασία ήταν στους 25°C υπό το μηδέν και οι λίμνες ήταν παγωμένες. Οπότε δεν έτρεξα γύρω από τη λίμνη αλλά μέσα από αυτή. Περίπου στα μισά της διαδρομής, όμως, ένιωσα υγρασία στα πόδια μου – μπορείτε να φανταστείτε πόσο τρόμαξα».

Συμβολή του ειδικού: Viktor Röthlin. Ο Röthlin είναι ένας Ελβετός δρομέας μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος τρέχει μαραθώνιο. Στις επιτυχίες του περιλαμβάνεται το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Επέστρεψε στην Ιαπωνία το 2008 για να κερδίσει το μαραθώνιο του Τόκυο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ Ελβετίας με χρόνο 2:07:23.

Photo © Wayne Gunn, all rights reserved, used by permission.